dimecres, 13 de setembre del 2023

3 eso. TEMA 02. L'ERA DE LES REVOLUCIONS (1770-1871)

 

LA REVOLUCIÓ DELS ESTATS UNITS

Les tretze colònies britàniques de l’Amèrica del Nord es van fundar a principi del segle xvii.
La causa principal del procés revolucionari va ser el descontentament dels colons, que no tenien representants en el Parlament britànic, depenien de la Gran Bretanya en el comerç i no podien ocupar els extensos territoris situats a l’oest de les colònies perquè estaven reservats per als britànics.
L’espurna que va encendre el conflicte va ser l’intent britànic d’implantar impostos nous:

- Llei del Timbre de 1765, que obligava a pagar una taxa sobre els documents jurídics i comercials
L'Acta del Te de 1773, que concedia el monopoli del te a les colònies a la companyia anglesa de les Índies que gravava la importació d’altres productes, com ara paper, vidre i plom.

Els colons no van acceptar aquestes càrregues noves, al·legant que ells no les havien votat perquè no tenien representants en el Parlament britànic, donant lloc a diferents revoltes.


La dura repressió de les autoritats britàniques va conduir a la guerra de la Independència (1775-1783), la qual cosa va obligar els rebels a organitzar un exèrcit, dirigit per George Washington.

Els representants de les tretze colònies, reunits a Filadèlfia, van aprovar la Declaració d’Independència el 4 de juliol de 1776. 

Amb el suport francès i espanyol, els britànics van ser derrotats a Yorktown (1781) i, per la pau de Versalles (1783), van reconèixer la independència de les colònies americanes. Naixien així els Estats Units d’Amèrica.

La Declaració d’Independència de 1776 reconeixia la igualtat de totes les persones, els drets a la vida, a la llibertat i a la felicitat i la sobirania nacional com a mitjà per garantir-los.

El sistema liberal es regula per la Constitució de 1787, la primera escrita de la història. El nou Estat s’organitzava com una república federal i s’hi establia la sobirania nacional i la divisió de poders entre el president, el Congrés i el Tribunal Suprem.


LA REVOLUCIÓ FRANCESA


Just abans de la Revolució de 1789, França era un dels estats més extensos i poblats d'Europa (tenia uns trenta milions d'habitants) i el seu exèrcit era un dels més poderosos del continent. Des del 1774 hi regnava Lluís XVI de Borbó. La forma de govern era la monarquia absoluta de dret diví.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada