dissabte, 25 de novembre del 2017

4 eso. Tema 01. LIMPERIALISME I LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL


1. segona revolució industrial 

Noves indústries i primeres multinacionals



EL TAYLORISME o TREBALL EN CADENA



2. L'IMPERIALISME

S'entén per imperialisme l'espoliació de recursos, l'explotació econòmica i el domini polític de gairebé tot Àsia, Àfrica i Oceania per part dels països europeus entre els anys 1860 i 1914.

 CLICA AQUÍ


3. LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

Entre el 1914 i el 1918 va tenir lloc una guerra amb setze estats participants i vint milions de combatents. Mai fins aleshores cap guerra no havia comportat una mobilització tan gran ni s'havia lluitat en tants fronts alhora.  Va ser la Primera Guerra Mundial, coneguda també com la Gran Guerra.

FASE DE POSICIONS O DE TRINXERES

Guerra de posicions. Durant tres anys, des de 1915 fins a finals de 1917, els soldats es van atrinxerar i els fronts es van mantenir estables. Cada atac suposava molts morts, però, malgrat els sacrificis humans, les línies del fronts a penes es van moure. La vida a les trinxeres era molt dura. Els soldats havien de sobreviure als bombardejos aeris, als gasos químics i als atacs enemics, però també havien de suportar la pluja, el fang, la fam i la brutícia. 

FRAGMENT DE "CAMINS DE GLÒRIA" - 
STANLEY KUBRICK (1957)



PER SABER-NE MÉS



Edició feta a partir de diversos reportatges publicats en el número 143 de SÀPIENS (juny 2014), dedicat íntegrament a la Primera Guerra Mundial.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada